Oona tolPpanen

Lajiharjoittelu aikuisena

Olen huomannut omalla valmennus-urallani, että miten iso merkitys lajien löytämisellä on jokaisen säännölliseen liikunnan harrastamiseen. Meistä jokainen kaipaa sen oman jutun, jotta motivoidumme liikkumaan. Pakkopulla-liikkuminen voi olla hetkellistä, mutta jossain vaiheessa se jää pois. Jokainen meistä on sen verran mukavuudenhaluinen ettei pakotetusti halua tai jaksa liikkua.

Kun syvältä lähdetään kaivamaan, useimmilla kuitenkin on se joku laji mistä nauttii todella paljon ja mitä on ehkä nuorempana harrastanut tai sitten on aina halunnut harrastaa. Näiden intohimojen kautta on helppo tehdä liikunnasta viikoittaista ja säännöllistä. Jos joku valmentaja/ohjaaja joskus kieltää sinua aloittamasta uutta harrastusta tai jatkamasta omaa lajiasi ja haluaa sinut vain aamuaerobisille ja kuntosalille niin voit suoraan kieltäytyä. Moni laji jo itsessään kehittää: kestävyyttä, voimaa, notkeutta, koordinaatiota ja tasapainoa, mutta jos koet ettei laji tuo hyvän toimintakyvyn ominaisuuksia voit lisätä niitä sopivassa suhteessa liikuntaasi, mutta älä koskaan jätä pois sitä tapaa liikkua mistä eniten nautit! Asiakkaiden kanssa usein harjoittelemme fyysisiä ominaisuuksia, jotta ne siirtyisivät siihen omaan lempi lajiin, ihan sama ajatusmalli kun urheilijoiden fysiikkaharjoituksissa. Treenaamme lantion hallintaa, jotta voimantuotto paranisi tennislyöntiin tai etuketjun liikkuvuutta jotta jääkiekko ei lisää selkäkipuja, esimerkkejä on monia.

Aikuisiällä ei kuitenkaan tarvitse tähdätä urheilussa kilpailullisuuteen muun kuin itsensä kanssa, mutta jos on luonteeltaan hyvin kilpailuhenkinen voi kilpailuasetelma motivoida entistä enemmän treenaamaan säännöllisemmin. Ajattelin itse reilu puolitoista vuotta sitten, kun aloitin rugbyn, että haluan säännöllisen uuden harrastuksen jossa käyn muutaman kerran viikossa ja opin uusia taitoja. Noh.. kohdallani se muuttui nopeasti kilpailuhenkisyyden johdosta paljon suurempiin tavoitteisiin, mutta kaikilla sen ei todellakaan tarvitse olla sitä.

Tässä muutama hyvä syy aloittaa uusi laji/harrastus aikuisena:

  1. Liikunnanharrastaminen hyvällä fiiliksellä parantaa jaksamista ja energiatasoja, jotka ovat suoraan yhteydessä vireystilaasi jokaisena viikkona
  2. Uudet lajit ja harrastukset tuovat kaiken sen hyvän fiiliksen ja liikunnan positiivisten vaikutusten lisäksi uusia sosiaalisia suhteita. Aikuisiällä ei ole yhtä helppoa löytää hyviä ystäviä, mutta yleensä harrastusten kautta samanhenkisiä ihmisiä löytyy.
  3. Harrastus, jossa harjoitukset ovat tiettyyn aikaan viikossa on helppo sisällyttää omaan  viikko-ohjelmaan, kun taas vapaa omaehtoinen harjoittelu esim. salilla on helppo jättää pois, jos sitä ei aikatauluta viikkoon.
  4. Alku voi olla kankeaa ja jännittävää, mutta jokaisella kerralla oppii jotain uutta. Koskaan ei ole liian myöhäistä kehittää ja haastaa itseään liikunnan parissa.

Jooga, voimanosto, koripallo, jääkiekko, uinti, juoksu, tennis, tanssi, hiihto, etc.. kun löydät lajin mitä rakastat, et tunne treenaavasi vaan nautit siitä mitä teet, silloin olet oikean asian ytimessä. Et tarvitse saliohjelmaa, jos intohimosi on kamppailulajeissa, mutta voit oikeanlaisella lajiin tähtäävällä fysiikkaharjoittelulla parantaa toiminkykyäsi ja tätä kautta lajitaitosi kehittyvät. Uskalla palata intohimojesi pariin, jokaisessa urheilulajissa on paljon terveyttä ja toimintakykyä edistäviä piirteitä ja onko mitään sen parempaa kuin liikkua hymy herkässä.

Kuvat: Petri Mast /@petrimastphotography

-Huippua alkavaa viikkoa kaikille! 

-O