Kiitos Haaga- Helialle, että pääsimme koulun kautta Liikuntalääketieteen päiville mukaan, varmasti luennoista oli paljon hyötyä jokaisen opinnäytetyöhön. Opiskelijana oli päivillä hiukan oppipojan/tytön roolissa mutta jokainen tämänkaltainen tilaisuus on hyvin opettava jos liikunta-ala kiinnostaa työkenttänä.
PÄIVÄ 1
LUENNOT:
Mikä hoito on kannattavaa – nykyisten hoitomuotojen kriittinen tarkastelu (Teppo Järvinen, professori, LT, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, Helsingin yliopisto ja HUS)
Liikunta, liikkumattomuus ja raha (Simo Taimela, LT, epidemiologian dosentti, Helsingin Yliopisto, eMBA, toimitusjohtaja, Evalua International)
Elämäntavan muutos omiin arvoihin sitoutumalla (Raimo Lappalainen, professori, FT, kliininen psykologia ja psykoterapia, Psykologian laitos, Jyväskylän yliopisto)
Physical activity and lifestyle change in disease treatment and prevention in a clinical setting (Mai-Lis Hellénius, Professor, Karolinska Institutet, Institutionen för medicin, Enheten för kardiologi)
Yhteiskunnan mahdollisuudet terveyttä edistävän liikunnan lisäämisessä (Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula)
- “Miksei tieto johda, käytännön toimenpiteisiin? “
- “Miten liikunnan avulla voidaan terveyttä edistää. .” & “Teoria käytäntöön”
- “Syö tervemmin – liiku enemmän –> elä kauemmin.”
- “Meillä olisi mahdollisuus tehdä asioita, josta ollaan puhuttu 15-25 vuotta, mutta ollaanko valmiita siinä tilanteessa kun pitää tehdä valintoja panostaa johonkin. ”
- “ISTUMISSUOSITUKSET!!”
- Liikuntaresepti –> käytäntöön.
Social marketing in lifestyle change (Marco Bardus, PhD in Communication Sciences, University of Exeter, Medical School, Post-Doc)
- 1 Focus on behavior
- 2 Marketing mix (Product–> Behavior, Price- Benefits, Place- where/when, Promotion- how)
- 3 Customer orientation and research
- 4 We need something different
( Vuoden liikuntalääketieteellinen tutkimus 2015 -kilpailun finaali ja palkintojen jako )
PÄIVÄ 2
LUENNOT:
Liikuntaneuvonta ja Liikkumisresepti – tutkittua tietoa vaikuttavuudesta meillä ja maailmalla (Minna Aittasalo, dosentti, ft, TtT, erikoistutkija, UKK-instituutti)
LIPAKE – liikuntaneuvonta osana liikunnan palveluketjua Lounais-Suomessa (Susanna Laivoranta-Nyman, terveyspalvelujen palvelulinjajohtaja, ylilääkäri, Perusturvakuntayhtymä Akseli & Tino-Taneli Tanttu, terveysliikunnan kehittäjä, Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry)
Vaikuttava ja yksilöllinen liikuntahoito työterveyshuollossa (Sergei Iljukov, LL, liikuntalääketieteeseen erikoistuva lääkäri, Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitos)
Liikunnan yksilölliset vasteet (Mikko Tulppo, dosentti, FT, tutkija, Oulun yliopisto)
Biohakkerointi – terveyden ja suorituskyvyn optimointia (Ville Vesterinen, LitM, tutkija, urheilufysiologia, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus)
- Urheilijoiden harjoitustilan ja kehityksen seuranta = Biohakkerointi
Tutkijan, kliinikon ja kansalaisen yhteinen tavoite? (Harri Helajärvi, LL, liikuntalääketieteeseen erikoistuva lääkäri, Paavo Nurmi –keskus)
Tieteestä käytäntöön! Tulevaisuuden terveys -paneelikeskustelu (Puheenjohtaja: Jouko Vuolle YLE, Panelistit: Olli J.Heinonen, Teppo Järvinen, Raija Korpelainen, Anne-Mari Jussila & Mikko Tulppo)
Päivät olivat hyvin tieo-tiiviitä ja opettavaisia, tottakai opiskelijoina saimme/jouduimme sivusta seurata tutkijoiden, lääkäreiden ja professorien luentoja sekä keskusteluita, mutta kovasti olisi tehnyt mieli “kenttä-duunarin” näkökulmasta kysyä asioita. Ehkä eniten itseäni kiinnostaa, miten paljon kaikkea tieteellisesti tutkittua saadaan hyödynnettyä käytäntöön. Päivillä tuli paljon esimerkkejä myös siitä mitä joissain kunnissa on tehty, mutta silti teot laahaavat tutkimusten perässä koko Suomen mittakaavassa. Minulta jäi viimeinen paneelikeskustelu välistä, jossa varmasti juuri ideoita tästä käytäntöön siirtämiseen olisi tullut.
Kaiken puolin sain jokaisesta luennosta jotain irti ja alkoi taas entistä enemmän avautumaan ajatus siitä millä työkentällä haluan itse työskennellä ja maksi. Liikunta-ala ei ole pelkkää pt- valmennusta mitä monet luulee vaan alalla riittää todella paljon työkenttiä eri ikäryhmien ja eri asioiden parissa. Mutta se on melkein 99% varmaa että pysyn pitkään kentällä ja jätän tarkemmat tutkimukset fiksummille. 😉