Oona tolPpanen

Hyvä valmentaja

Tällä hetkellä liikunta-ala on kovassa nosteessa ja keinolla millä hyvänsä hakeudutaan ammatin pariin. Olen aina ihmetellyt maksullisia kursseja ammatin pariin ilman, että soveltavuutta alalla katsotaan yhtään. Kouluissa yleensä on kuitenkin vankka pohjatiedon ja kokemuksien kerääminen sekä vielä pääsykokeet, jotka on läpäistävä. Tämä puutteellisuus tietenkin johtaa myös kiistatta vaihtelemaan tasoon alalla.

Valmentajia tarvitaan kuitenkin jokaiselle kohderyhmälle ja todella erilaisten tavoitteiden saavuttamiseksi, joten on hyvä olla jotain spesifiä osaamista. Omalla kohdallani jostain syystä pidän kokemusta aina vakuuttavana, jos joku on urheillut/kilpaurheillut koko elämänsä, valmentanut pitkään, opiskellut ja kehittänyt vielä omaa osaamista eikä tyssännyt sitä yhteen kurssiin niin arvostan ainakin itse henkilökohtiasesti tätä todella paljon.

Intohimo on kaiken avain! Valmentajan työtä ei voi tehdä jos ei ole suurta intohimoa joka päivä kehittää itseään lisää. Käsitykset terveydestä, terveellisistä asioista, harjoittelusta, yms.. muuttuvat ja mukautuvat jatkuvasti. Valmentajan on hyvä olla tietoinen erilaisista ruokavalioista ja harjoittelumenetelmistä.

Meidän on vastattava asiakkaan tavoitteisiin ja jos emme koe osaavamme juuri asiakkaan tavoite- aluetta on meidän velvollisuus auttaa henkilöä kuitenkin löytämään oikea valmentaja.

Minua on kuitenkin tässä taannoin järkyttänyt minkälaisista valmennussuhteista asiakkaani ovat lähteneet tai ovat olleet. Olen törmännyt moniin pettyneisiin, riutuneisiin ja väsymystä täynnä oleviin henkilöihin, joiden koko liikunnan ilo on lopahtanut valmennuksen aikana…siis mitä?! En ole voinut kuin pahoitella heitä, kun olen kuullut tarinoita siitä mihin laihdutus projekteihin normaalipainoiset asiakkaani ovat valmennuksissa joutuneet? Valmentajan vahtaamista, joka viikkoista viikko kirjettä siitä mikä ei ole mennyt ohjeiden mukaan.. miksi?

Vielä järkyttävempiin kokemuksiin olen törmännyt “henkilökohtaisista” nettivalmennuksista. Eräs asiakkaani oli diabeetikkona saanut henkilökohtaisessa ravitsemuksessa paastopäiviä? Taas ryhmä nuoria ihan eri kokoisia tyttöjä olivat saaneet kaikki täysin saman henkilökohtaisen ravintosuunnitelman.. henkilökohtaisen? mistenhän se sana oli joutunut ohjelman tietoihin…

valkku

valkku1

valkku3
Kuvat: Julius Konttinen, Under Armour Gemini 2 lanseeraus

Valmentajat niin netti kuin kontakti… muutama sana kaikille teille!

Kun asiakas hakee apua, hänellä on jotain miksi hän luoksesi hakeutuu.. tavoite johonkin muutokseen! Liikunnan ilon löytäminen, parempi kestävyyskunto, lihaksisto, rasvanpoltto, kokonaisvaltainen hyvinvointi…. ihan mikä vain, mutta ongelma on se että valmentajalla on usein eri tavoite kuin asiakkaalla… mutta meidän tavoite on olla valmennettavan tukipilari, kertoa ja antaa oppeja siihen mitä hän tarvitsee, sekä vastata hänen tavoitteeseen niin hyvin kuin ikinä pystymme. Tottakai vastuu tekemisistä on meidän valmennettavilla, mutta jos asiakkaamme ei esim. koe tarvetta pudottaa painoa me emme silloin pakota häntä olemaan dietillä. Voimme kertoa terveydestä ja jos jokin olisi asiakkaalle hyväksi, mutta jos vahtaamme asiakasta ei projekti ole enää häntä varten vaan hän suorittaa viikkoja, vain pitääkseen meidät tyytyväisenä ja ainoa mitä me haluamme on, että asiakas löytää valmennuksessa omat voimavaransa. Kukaan ei jaksa piinaa, vahtaamista, vatvomista.. vaatia saa ja vähän potkia eteenpäin mutta hyvällä fiiliksellä ja asenteella!

Toivon, että jokainen valmentaja katsoo välillä peiliin ja kun vastaanottaa joka ikisen asiakkaan niin haluaa antaa tällä 100% huomion valmennushetkellä. Kuuntelet asiakasta hänen pulmia ja pyrit ratkomaan niitä. Jokainen asiakas on hyvin erilainen toinen tykkää kovasta rääkistä ja toinen taas haluaa keskittyä kehon kokonaisvaltaiseen toimintaan ja suorittaa liikkeet rauhallisesti. Lisäksi myös aina kemiat eivät välttämättä kohtaa, (harvinaista kylläkin) mutta asiakasta on siltä palveltava parhaan mukaan.

Tärkein asia on kuitenkin turvallisuus,  jokaisen valmentajan on osattava suoritustekniikoiden puhtaus ja oikea suoritustapa. Jos jotain et osaa niin silloin se on opeteltava ennen kuin laitat asiakastasi sitä tekemään. Vahinkoja sattuu mutta suurin riski loukkaantua on väärällä suoritustekniikalla ja vielä kovalla intensiteetillä suoritettu harjoitus. Usein asiakkaiden liikkuvuus, syvien lihasten hallinta ja kehon tuntemus ei riitä suorittamaan monia liikkeitä, ja tähän pitäisikin heti ensimmäisenä tarttua.

Jokaiselle valmentajalle vinkki! Nostakaa omaa tasoa levelillä ja haastakaa itseänne seuraaviin valmennuksiin. Ei mennä samalla kaavalla kuin aina ennen vain hankitaan jokin oppi lisää! Jos et koe tarvetta kehittyä ammatissasi niin olet ihan väärällä alalla. 😉

unspecified
kuva: Sami Siilin, Fitoona- Terve ja vahva minä!

Tsemppiä ja mukavaa keväistä viikkoa kaikille!

-O