Ja sitten seuraavan makroravinteen vuoro, eli se tän hetken “buumi ravinneaine” PROTEIINI. Tuntuu olevan monille vaikea ymmärtää kuinka paljon proteiinia tarvitaan ja mistä ja milloin, kun elintarviketeollisuus tunkee nykyään jokaisen jugurttiin ja rahkaan lisää proteiinia. Niin kuin hiilarinkin myös proteiinin määrä riippuu hyvin paljon lajista mitä harrastat, kuinka paljon harjoittelet ja mikä on tavoitteesi, sekä tietenkin siitä, että oletko mies vai nainen ja minkä kokoinen olet. Joten jokaisen olisi hyvä oppia itse ymmärtämään oman tarpeen mukainen määrä ja jakaa proteiinia jokaiselle aterilla sopivasti.
Proteiini on erittäin tärkeä kaikille ja varsinkin urheilijoille, lihasten rakennusaineena. Proteiini lisäksi parantaa suorituskykyä ja vastustuskykyä sekä edistää palautumista. Urheilijan proteiinin tarve riippuu niin paljon lajista, kuten ylempänä jo kerroinkin, mutta se menee yleisesti 1,2-3g painokiloa kohti. Omalla kohdallani olen laskenut sen suoraan tuolla 3g painokiloa kohti, johtuen siitä, että harrastan voimalajia ja kertoja tulee paljon viikkoon.
Pakko vielä palata näihin elintarvikkeiden proteiinibuumiin! Vaikka tuote sisältäisi kuinka paljon tahansa proteiinia, kannattaa aina katsoa sisältö tarkemmin. Todella monet näistä tuotteista sisältää paljon sokeria. Eli paljon parempana vaihtoehtona tässä tapauksessa toimii se ihan maustamaton rahka tai jugurtti ja sitten itse lisäät siihen makua marjoista, hedelmistä, hunajasta, jne…
Liika proteiinin saantikaan ei ole hyväksi, nimittäin ylimääräinen proteiini mitä elimistö ei kykene hyödyntämään varastoituu elimistöön rasvaksi ja lisäksi kun maksa ei kykene sitä hajoittamaan, voi tämä johtaa kohonneisiin maksa-arvoihin. Eli liika proteiini-innostus ei olekaan niin hyvästä.
Mistä proteiini?
- Liha
- Kana,kalkkuna
- Kala
- Kananmuna (valkuaiset hyvä! keltuaisia kohtuullisesti, ettei nosta kolesterolia.)
- Maitovalmisteet, rahka, jugurtti, raejuusto
Kasvissyöjälle proteiinin saanti voi jäädä helposti vajaaksi, eli jos et syö mitään eläinkunnan tuotteita, myös näissä on proteiinia, ei kuitenkaan yhtä paljon kuin eläinkunnantuotteissa. Vegaanin kannattaa olla erityisen tarkkana ruokavalion suhteen, ettei synny puutostiloja.
- palkokasvit
- pähkinät
- soija
- siemenet
- vilja
Proteiinilisä on tästä syystä myös tärkeä, sillä kaikille proteiinin saanti ei täyty, joten helppona lisänä toimii ihan proteiinijauhe (hera/whey) lisäksi riisi-, hamppu- ja herneproteiinit ovat loistavia esimerkiksi smoothien sekaan. Varmasti proteiinia saadaan tarpeeksi ihan ruuastakin kun järkevästi miettii ateriakokonaisuutta ja syö tarpeeksi aterioita päivää kohden. Ja nyrkkisääntönä olisi hyvä, että proteiinia olisi ihan jokaisella aterialla ja välipalalla hillitysti. Tällä kertaa tän verran proteiineista, ateriakokonaisuus-postauksessa käyn vielä läpi kuvien muodossa, mistä itse proteiinia saan. 🙂
Ja ihan asiasta toiseen! Fitnesstukku on järjestänyt Workshopin Body- ja bikinifitnesskisoista kiinnostuneille. Päivän aikana saatte tietoa treenaamisesta, kisaamisesta sekä lisäksi sekä poseeraus, että salitreenit. Tukku myös lahjoittaa kaikille hyvän tuotepaketin. Mukana päivässä ovat: oma valmentajani Tiina Kasvi, lisäksi Mari Valosaari, Mikä Nyyssölä ja meitsi. Kannattaa ilmottautua ajoissa, sillä paikkoja on rajoitetusti. Ilmotttaudu tästä!