Treenihullulla on tietenkin treenikengät joka lähtöön. Monia miellyttää kengissä väri ja pitää olla tietty malli, mutta suosittelen kuitenkin valitsemaan treeneihin kengät, jotka tukevat jalkaasi sekä istuvat sinulle parhaiten. Varsinkin kun juostaan tai treenataan kovaa on kuormitus jaloissa sekä koko kropassa niin suuri, että väärällä kenkäparilla voi onnistua helposti pilaamaan jalat. (kokemusta on.. )
Mennessäsi urheiluliikkeeseen voin vakuuttaa, että aika harvoin myyjät oikeasti tietävät mikä kenkä juuri sinulle sopii. Tottakai kaikista uusin ja kaillein myydän ensimmäisenä. En kuitenkaan lähde yleistämään, koska on myös myymälöitä joihin kenkäexpertit on palkattu ja huomaat kyllä heti, että he osaavat asiansa. 😉
Toisille pienestäkin rakenteellisesta viasta suositellaan heti kättelyyn kaikista tuetuimmat kengät, eikä ajatella että ehkäpä jalkaa olisi syytä vahvistaa ja tuottaa jalalle ihan erilaista ärsykettä ilman, että jalka on kengässä kun betoniin valettu.
Niin kuin tälläkin hetkellä taistelen polvivammani kanssa. Jo lähes 5 vuotta polvi on ollut parempi kuin “ei leikattu” puoli, mutta taas tapaturmasta aiheutui päänvaivaa. Kengillä on ollut huomattava merkitys harjoitteluuni. Olen huomannut, että samoilla kengillä ei kannata aina juosta vaan jopa kahdetkin hyvin erilaiset juoksukengät ovat paremmat kuin yhdet sekä kuntosalille on hyvä tietenkin olla omat.
En suosittele tietenkään, että urheilun pitää olla pelkkää materiaalihamstrausta ja joka lajiin täytyisi hankkia omat kengät. Urheilla pystyy aika hyvin ihan muutamalla kenkä parilla niin lajia kuin lajiakin, mutta jos teet työksesi liikunnan ohjaamista sekä lisäksi itse liikut paljon, niin työvälineet on jokaisella hyvä olla työssä, sekä on tärkeä osata auttaa myös asiakkaita treenivälineiden hankinnassa.
Haluankin esitellä vähän omaa treenikenkävalikoimaa ja mitä kenkää käytän missäkin ja miksi. Ehkä tämä postaus auttaa sinua valitsemaan paremman kengän lenkkipolulle metsään tai salin juoksumatolle. 🙂
Vaikka kyseessä on Nike Roshe run- malli, ei kenkä ole sopiva lenkeille. Eniten tulee itselläni käytettyä tätä mallia ihan arjessa, mutta olen myös huomannut mallin toimivan salilla. Todella kevyt ja Niken. kengistä ehkä kaikkein paras kenkä jalassa.
Nike Free- malli on ihan lemppari salilla! Kevyet ja sopivat perus salitreeniin. Käytän kenkää myös ulkona lihaskuntoharjoittelussa tai circuit- treeneissä, todella monipuolinen treenikenkä. Monilla näkee lenkeillä kyseiset kengät jalassa, mutta en suosittele juoksemaan näillä pitkää matkaa. Kengässä ei ole tarpeeksi vaimennusta, joten jalat tulevat nopeasti kipeäksi ja aiheuttavat kyllä pidemmän päälle kovaa rasitusta.
Adidaksen Painonnostokengät toimivat hyvin, mukavat jalassa ja tuovat hyvän tuen kovimpiin painonnostotyylisiin treeneihin.
Inovin- treenikengässä on tukeva pohja ja hengittävä kangas. Sopii loistavasti toiminnallisempaan salitreeniin. Crossfit-tyylisessä treenaamisessa todella kätevä.
Asics on tunnettu hyvistä juoksukengistä, hyvällä vaimennuksella. Enkä tätä kiellä, malli on myös itselleni hyvä ja näillä on monta lenkkiä juostu. Joskus kuitenkin mietin, että ei ole muita kenkiä juoksuun kuin Asics, mutta on pakko myöntää, että juoksukenkiä löytyy todella hyviä monilta muiltakin merkeiltä.
New Balance on tällä hetkellä ehkä itselleni kaikista parhaimman tuntunen kenkä juoksuun. Myös heiltä löytyy monta eri mallia. On kevyempää ja rullaavampaa kenkää koville lenkeille ja taas veimennetumpaa ja tuetumpaa kenkää pitkille asvalttilenkeille. Vaihtelen usein juoksukenkää lenkistä riippuen.
Jukolan Viestin kautta tutuksi tuli suunnistuskengät nastoilla. Pakko myöntää, että oli aivan pirun hyvät metsässä juostessa. Aivan eri tarttuma pinta kallioon ja maastoon. En kyllä enää aijo tavallisilla lenkkareilla mennä metsään juoksemaan. Nämä kengät lisäsivat huimasti turvallisuutta. (Kunnosta huomaa, että Jukolassa tuli vedettyä täysillä)
Reebookin “All Terrair Super” kenkä sopii todella hyvin esteradoille, ja saman tyylisiin olosuhteisiin. Niiden avulla on helpompi kiivetä ja jos joutuu rämpimään vedessä, poistuu vesi myös helposti kengistä.
Sisäpelit taittuu itseltäni vanhoilla peliajoilla ostetuilla Niken Futsal kengillä. Samoilla kengillä menee sähly, lentopallo ja muu sisäliikunta. 😉
Viimeisenä tietenkin Fudiskengät, jotka olivat vielä peliaikanani käytössä, ainoat enää jäljellä olevat. Edelleen jos tulee tehtyä esim. Vetoja tekonurmikentällä tai mentyä pelaamaan fudista, niin nämä laitan jalkaani. 🙂 Näissä on paaaljon tunnearvoa!!
Perus treenaajalle vinkiksi!
1. 2-3 kenkäparia olisi sopiva määrä jos sinulla tulee liikuttua sekä sisällä, että ulkona. 2 erilaiset lenkkeilykengät ja 1 sali/sisäliikunta kengät
2. Valitse kengät niin, että ihan kuin mitään ei olisi edes jalassa.
3. Liian pienet kengät aiheuttavat pysyviä vammoja jalkapöytään ja varpaisiin, useimmiten kynnet lähtevät ensimmäisenä. Joten vältä ostamasta liian pieniä kenkiä ja huomioi, että juostessa jalka kerää nestettä ja turpoaa.
4. Huolehti kenkien kunnosta, mutta älä heitä liimattuja juoksukenkiä pesukoneeseen äläkä laita kuivauskaappiin pitkäksi aikaa. Usein materiaaliin tapahtuu isoja muutoksia.
5. Liikkua voi aina, mutta oikeat kengät lisäävät turvallisuutta! 😉
Tsemppiä treeneihin!