Oona tolPpanen

Portugal osa 1: Porto

Eilen palasimme Suomeen. Pientä jännitystä oli ilmassa, sillä ensimmäinen lento oli pahasti myöhässä. Onneksi kuitenkin myös seuraava oli, joten eilen yöllä päästiin takaisin kotiin Portosta- Frankfurtiin ja sieltä Helsinkiin.

Meidän loma alkoi Portosta, jossa vietimme vajaat neljä päivää ja vasta tämän jälkeen ajoimme kohti Praia d’el reytä. Ajattelinkin nyt aluksi esitellä reissusta osan 1, eli Porton hienon kaupungin ja mitä kaikkea siellä voikaan tehdä…

Porton vanhakaupunki oli todella kaunis paikka. Porto on Portugalin toiseksi suurin kaupunki ja sijaitsee noin 300 km Lissabonista pohjoiseen. Paljon värejä, kauniita rakennuksia täynnä erilaisia seinälaattoja, pieniä kujia, portviini kellareita sekä kuvan kaunis satama Douro- joen rannalla.

Porton näkee hyvin muutamassa päivässä, joten jos matkaat Portugalia kohti suosittelen viettämään Portossa viikonlopun.

Ensimmäisenä päivänä oikeastaan tutustuimme vanhan kaupungin alueeseen joka on valittu UNESCO:n maailmanperintökohdelistalle historiallisten rakennusten ja arkkitehtuurin ansiosta. Kävellen pääsee hyvin joka paikkaan. Moniin paikkoihin oli hyvin jyrkkä mäki joko ylös tai alas, eli reittien suunnittelussa on syytä olla tarkkana, sekä hyvät kävelykengät tulevat tarpeeseen.

Porto on kuuluisa Portviini kellareista, joten ihan mielenkiinnosta suosittelen käymään jollain kierroksella kellareihin. Kävimme porukalla Graham’s Port– tilalla sataman toisella puolella Vila Nova de Gaiassa, jonne matka taittui ensin todella korkean Dom Luís I Bridge sillan yli. Sekä gondolihissillä alas toiselle puolelle. Itse rakastan todella korkeita paikkoja, joten olin ihan fiiliksissä sillasta, mutta jos pelkäät korkeita paikkoja katso rauhassa haluatko ylittää joen sillan kautta. Lisäksi gondolihissi menee myös korkealta joen toisella puolella, suosittelen käyttämään sitä jolloin pääset parhaiten lähelle Port- kellareita.

Graham’s Portiin meni todella kiemurteleva tie, joten varaathan hissiltä tilalla ainakin 20- 30min kävelyyn. Tila sijaitsee todella kauniilla paikalla ja on suosittelen ihan mielenkiinnosta käydä kuuntelemassa sekä historiaa portviljelyistä sekä nähdä miten kaikki viinin valmistuksessa toimii. Olimme koko porukka positiivisesti yllättyneitä, miten mielenkiintoinen vierailu oli ja halukkaat pääsevät myös maistelemaan.

Vierailimme useissa katedraaleissa, kirkkorakennuksissa sekä Avenida dos Aliados –keskuskadulla ja suositeltavaa on myös piipahtaa Campanhãn rautatieasemalla, joka oli todellakin näkemisen arvoinen.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Campanhãn

SAMSUNG CSC

Lisäksi kävimme Crystal Palace puistossa, jossa oli mahtavat näkymät joelle.

Shoppailijalle löytyy kauppoja ympäri kaupunkia, mutta myös Porton lentokentän läheisyydessä sijaitsee Vila do Conde- outlet, joka oli myös positiivinen yllätys. Outlettien taso on usein hyvin värikäs, mutta tämä outlet oli kuitenkin hyvä.

Jos meillä olisi ollut vielä päivä lisää, olisin halunnut käydä veneretkellä viinitiloilla Douro- joen varrella sekä vierailla Livraria Lello kirjastoon, joka on tuonut vaikutteita Harry Potterissa kuvailtuun kirjastoon. Olimme jo ovella, mutta jono oli niin pitkä, että olisi mennyt ikuisuus päästä sisälle.

Seuraavissa postauksissa lisätietoa Sintran kaupungin linnoista sekä rannoista (Baleal, Peniche, Praia d’el reytä ja surffauksesta… 😉

– O