Työhyvinvointi on erittäin isossa asemassa meidän jokaisen arjessa, eikä sen tärkeyttä voi liikaa korostaa. Työhyvinvointi ei kuitenkaan käsitteenä määritä vain hyvinvointia työpaikalla ja työergonomiasta huolehtimista- vaan myös jokaisen työnteijän henkilökohtaisen hyvinvoinnin. Docendum määritti työhyvinvoinnin osatekijät näin:
Työn organisaation pitäisi olla joustavaa, tavoitteellista ja kehittyä jatkuvasti eteenpäin. Työympäristön tulisi olla toimiva ja työntekijöiden välillä avointa vuorovaikutusta sekä hyvä ilmapiiri. Työn kuuluisi itsessään olla opettavaista ja jokaisella työntekijällä pitäisi olla työpaikallaan mahdollisuus vaikuttaa ja tulla kuulluksi. Lisäksi johtajan olisi hyvä olla kannustava ja osallistua itse työssä keskeisiin asioihin. Viimeinen mutta ehkä kaikkein tärkein on jokaisen työntekijän oma psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen kunto. Jokainen tietää, että jos itsellä ei kaikki ole hyvin ja oma terveys on kortilla, se näkyy myös työpaikalla. Helposti tulee purettua omaa huonoa oloa ja huonoa fiilistä muihin, lopulta se vaikuttaa työpaikan ilmapiiriin ja työn tulokseen.
Työhyvinvointi ei ole niin helppo käsite kuin luulisi, vaan se on iso lumipallo efekti, joka voi pyöriä positiiviseen tai negatiiviseen suuntaan lähes yhtä helposti. Tulos lähtee usein siitä, että työntekijät voivat hyvin, jonka kautta työpaikalla voidaan hyvin ja tulosta on helppo takoa yhdessä. Isoissa työtiimeissä kukaan ei työskentele yksin ja jokaisen pitäisi pystyä luottaa työkavereihin ja johtoportaaseen. –Voiko edes olla parempaa johtamista, kuin se että “johdatat.”
Johto on vastuussa myös alaisien hyvinvoinnista ja alaiset ovat vastuussa oman hyvinvoinnin parantamisesta ja hyvän ilmapiirin luomisesta. Jokainen on vastuussa siitä, että työyhteisö voi hyvin! Ketään ei voi osoittaa sormella, jos tietää ettei myöskään itse ole tehnyt voitavaa työyhteisön eteen. Eikä kyse ole edes isoista asioista, vaan siitä, että: olet kiinnostunut ja välität muista, tuet, kannustat ja motivoit sekä ilahdutat. Hyvä on aloittaa ihan kuulumisista!
Osana omaa työtäni, työskentelen paljon myös yrityksien kanssa. Esimerkkinä hyvinvointi/virkistyspäivät, luennot sekä pidemmät yrityksen hyvinvointiin pyrkivät projektit. Projektit ovat olleet todella erilaisia ja jokaiselle yritykselle yksilöllisesti räätälöityjä. On ollut todella antoisaa ja opettavaista päästä toteuttamaan isompia hyvinvointi-projekteja. Viimeisin erittäin huippu projekti oli Aureolis Oy.n kanssa toteutettu: “Poweria Päivään“- projekti.
Projektiin kuului työhyvinvointiluento koko organisaatiolle Helsingissä sekä lisäksi projektiin sisältyi haku, jossa jokainen työntekijä sai hakea henkilökohtaista valmennusta ja tukea omaan poweria päivään- projektiin. Hakijoista valittiin 3 työntekijää, joiden kanssa harjoiteltiin 3 kk yhdessä, sekä sen jälkeen heillä oli kolmen kuukauden omatoimijakso, johon saivat jo alussa ohjeistuksen. Tavoitteet olivat jokaisella omat ja yksilölliset. Yhden kanssa halusimme opetella liikunnan aloittamisen perusteita aikuisiällä; mistä olisi hyvä lähteä ja mikä olisi matalan kynnyksen liikuntaa. Toisella oli taas hyvin alkanut uuden harrastuksen aloitus aikuisiällä, mutta motivaatio tahtoi helposti lopahtaa, kun harjoitukset kävivät liian itseään toistaviksi ja kiire töissä painoi päälle. Kolmas henkilö kaipasi enemmän motivaatiota palata omien harrastuksien pariin ja liikunnan lisäämistä osaksi omaa elämäntapaa.
Projektissa tarkoitus oli myös, että valitut työntekijät motivoivat myös muita liikkumaan työpaikalla ja kertovat omista onnistumisista ja haasteita tuovista tekijöistä. Olin erittäin tyytyväinen projektiin ja siihen mitä saimme näissä kaikissa työntekijöissä aikaan. Kaikki heistä tykkäsivät liikkua, eikä liikunta itsessään tuottanut vaikeuksia, mutta suurin ongelma oli aika. Töissä on usein kiire ja perheen aikataulu menee oman aikataulun yläpuolelle. Mutta jos pitkään laiminlyödään omaa liikkumista ja hyvinvointia, rupeaa huomaamaan sen omassa vireystilassa sekä usein ihan fyysisistä kivuista: niska- hartiaseudun jumit, päänsärky, nivelsärky, jne..
Oli hienoa huomata miten yrityksessä ollaan kiinnostuneita työntekijöiden hyvinvoinnista ja heille tarjottiin mahdollisuus tämän kaltaiseen projektiin. Toivottavasti jokainen yritys haluaa panostaa omiin työntekijöihin ja heidän terveyteen. Joskus sen bileristeilyn tilalle voisi ottaa hyvinvointi- ja terveyttä edistävää toimintaa. 😉