Oona tolPpanen

Muuttovalmis talo on todellakin vihdoin valmis!

** Teksti on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Designtalon kanssa **

Tämän tekstin kirjoittamista olen odottanut enemmän kuin uskottekaan. Taloprojekti on vihdoin loppusuoralla ja muuttovalmis avaimet käteen talopaketti, jonka rakentajaksi valitsimme kotimaisen Designtalon, on vihdoin valmis!

Huh, jos palataan pikakelauksella ihan kaiken alkuun, niin v. 2021 loka-marraskuussa bongattiin meidän tontti, joka odotti vielä lohkontaa. Kaupat tehtiin joulun välipäivinä. Kauppojen jälkeen kontaktoimme tietysti monet talofirmat ja aloimme täysin ummikkoina etsimään meille sopivinta vaihtoehtoa. Designtalo tuntui heti alussa hyvältä vaihtoehdolta, mm. sen vakavaraisuuden ja luotettavuuden takia. Koimme myös, että avaimet käteen – talopaketti oli meidän elämäntilanteessa kaikista järkevin vaihtoehto ja etsimme yritystä, jonka talopaketit olisivat isosti muunneltavissa olevia sekä huomioisivat mahdollisimman hyvin kaikki meidän perheen tarpeet ja toiveet. Ja tietysti etsimme myös kokonaisuutta joka sopi budjettiin.

Espoon rakennuslupapalvelu sulki ovensa juuri meidän projektin alkaessa, eikä ottanut uusia lupahakemuksia sisään, joten jouduimme muutamat kuukaudet odottaa sen aukeamista. Kesä 2022 talon kuvia hienosäädettiin ja rakennuslupaa varten kaikki tarvittavat tositteet hankittiin. Lopulta vasta syksyllä, syyskuun lopussa saatiin laittaa monen yrityksen jälkeen lupahakemus sisään ja marraskuun lopussa saatiin rakennuslupa. Maatöiden aloitus oli sopivasti tammikuussa 2023 ja huhtikuussa talo alkoi nousta elementteinä tontille.

Monia pelottaa talon rakentamiseen ryhtyminen, jos ei ole aiempaa kokemusta. No rehellisesti sanottuna meillä ei kummallakaan ollut mitään kokemusta. Itse en ole edes koskaan asunut omakotitalossa, mutta silti tämä tuntui unelmalta joka olisi aika toteuttaa… Meillä on onneksi osaavaa porukkaa ympärillä joiden apu oli todella tärkeää.
Olimme etsineet jo pidempään sopivaa asuntoa. Oltiin katsottua ihan kaikkea, mitä oli tarjolla: niin rivi- pari- kuin omakotitaloja. Ja tämän lisäksi vahdit olivat; niin etuovella kuin oikotiellä valppaana, jos meidän toiveet täyttyivät jossain kohteessa. Jossain vaiheessa uskallettiin miettiä myös rakentamista ja ruvettiin etsimään tontteja. Ja sieltä tämä meidän tontti sitten tuli eteen.
Kyllä mekin mietittiin, että mihin me ollaan lähdetty kun kaupat tontista tehtiin. Mutta ihan kuka vain voi ryhtyä rakennusprojektiin, ei se vaadi aikaisempaa osaamista ja taustaa. Budjettia on hyvä miettiä ja ottaa etukäteen selvää oman alueen tonttien, maatöiden ja talopakettien hinnoista sekä lisäksi mihin kaikkeen extraan rahaa kuluu ja mihin sitä myös haluaa satsata. Ammattitaitoisen vastaavan mestarin kontaktoiminen on myös suositeltavaa.

Projektin aikana on tullut opittua niin paljon uutta, etten edes muista milloin viimeksi on joutunut ottamaan selvää, mitä ihmeellisimmistä asioista. Enkä usko, että tämä fiilis loppuu hetkeen, kuten ylempänä mainitsinkin, niin itse olen todella uuden elämän vaiheen äärellä, kun ensimmäistä kertaa ikinä on muutto omakotitaloon.

Meidän unelma oli valkoinen puutalo mustilla ristikkoikkunoilla, omalla upealla autenttisella pihalla ja juuri sellaisen saimme. Meille tärkeää oli saada: alakertaan avointa tilaa: keittiölle- ruokatilalle sekä olohuoneelle, tämän lisäksi tietysti WC, kodinhoitohuone ja saunatilat. Ja yläkertaan halusimme kaikki makuuhuoneet sekä toisen kylpyhuoneen. Asiat joista tingimme ihan rakennusoikeuden ja budjetin takia, olivat erillinen kuraeteinen ja parveke. Myös autokatos + varasto on vielä tekemättä, mutta sille etsimme sopivaa tekijää tällä hetkellä. Siirsimme myös muutaman talon neliön varastoon, koska 5m2 varasto jonka rakennusoikeus antoi, olisi ollut meille liian pieni.

Designtalon kumppaneilta saatiin valittua aivan ihania sisustusvalintoja. Mm: Tikkurilan maalit löytyy niin talon pinnasta kuin jokaisesta huoneesta sisältä. Päätimme lasten huoneeseen tehdä vielä räväkämmän “Safari”-teeman (sävyt: Verhonlehti, Tikkurilan beige, Sadonkorjuu) ja meidän makuuhuoneesta löytyy Tikkurilan Jade sävy. Lisäksi alakerran WC sai mun toiveista sinisen sävyn (Indigo).
Värisilmän laattavalikoimasta löytyi ihan todellisia helmiä, juuri sellaisia laattoja kuin haluttiin. (Näistä postaillaan myöhemmin lisää). Tähtiportailla suunniteltiin meidän taloon täydelliset portaat ja todella hyvä valinta oli asentaa portaisiin valot. Grohen vesikalusteet hanat ja suihkut, oli ihan ykkösvalinta. Edellisessä asunnossa valitsin myös Grohen suihkut sekä hanat, joihin olen ollut todella tyytyväinen.
Keittiö ja kalusteet valittiin Novartilta. Sieltä löytyi meille juuri sopivat vaihtoehdot. Tärkeä valinta oli kodinhoitohuoneen vihreät kaapit. Niiden sävyn perusteella valittiin kalustetoimittaja.


Omana extrana tilattiin Visorilta kaihtimet, koska kuten huomaatte meillä on aika valtavat ikkunat varsinkin alakerrassa joten niin yksityisyyden kuin auringonvalon takia haluttiin todella kestävät kaihtimet, mitkä kestävät myös lasten pelit ja leikit, sekä yläkertaan pimentävät kaihtimet.

Vielä yläkerran kylpyhuone odottaa suihkuseinää sekä peiliä ja kuten huomaatte piha kaipaa isoa myllerrystä. Pihan osalta suunnitelmia on siirretty myöhemmälle, koska valintoja emme pysty vielä tekemään ja rahaa pitää välissä säästää. Ideoita saa siis lähettää! Autokatos + varaston rakentaminen on tällä hetkellä ensisijainen kohde, jonka rakennusprojekti toivottavasti saadaan syksyllä käyntiin.

Isoin kiitos kuuluu Designtalolle, jonka kanssa kaikki hoitui paremmin kuin hyvin. Meidän toiveet kuunneltiin, annettiin asiantuntevaa palvelua läpi koko projektin ja jos jotain paikattavaa oli, niin se paikattiin. Talon suunnittelu oli helppoa ja valintojen teko oli ainostaan vaikeaa, koska niin moni vaihtoehto olisi tuntunut hyvältä.

Uskaltakaa rakentaa, jos se tuntuu unelmalta, jonka haluat toteuttaa. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita ja jos joku on siistiä niin saada juuri sellainen talo kuin itse haluaa.
Kaikki ne kiva talot, jotka edes vähän näyttivät sopivan meille, joita katsottiin ennen rakennusprojektia oli usein yli budjetin. Tässä projektissa saatiin vieläkin enemmän kuin toivottiin ja pysyttiin aika hyvin budjetissa. Maatöiden hinta pk- seudulla oli meille pieni yllätys, sekä monet “yllättävät” lisäkulut sieltä sun täältä. Onneksi olimme kuitenkin varanneet niille extraa. Ja jätettiin jotain tekemättä nyt alkuun, jotta pysyimme paremmin budjetissa ja teemme ne sitten kun aika on oikea.

Tässä vanhempia blogitekstejä rakentamisen ajalta:

  1. https://fitoona.com/raksalaiffii-v-2022-23/
  2. https://fitoona.com/talo-valittu/
  3. https://fitoona.com/tag/omakotitalo/

Sekä projektia taltioimme myös @blomkoti- instagram tilille.