Unen hyödyt
Uni palauttaa elimistön päivittäisestä rasituksesta, vahvistaa vastustuskykyä, parantaa hermoston toimintaa, ylläpitää aineenvaihduntaa sekä hormonitoiminnan tasapainoa. Ilman laadukasta ja hyvää unta emme jaksa, keskittimiskyky sekä havainto- ja hahmotuskyky heikkenevät. Säännöllisesti treenaavilla/urheilijoilla, harjoittelun aiheuttamat rakennusvaiheet tapahtuvat kehossa unen aikana, joten jos emme nuku, emme myöskään saa optimaalista kehitystä aikaan. Hyvä uni on suoraan yhteydessä: palautumiseen, kehittymiseen, hyvään vireystilaan & jaksamiseen
Unen rytmi
Uni koostuu erilaisista tiloista, jotka vaihtelevat noin. 90–100 minuutin sykleissä.(Kevytuni,- syväuni (non-rem),- remuni.) Unensyklit toistuvat yleensä yön aikana monta kertaa yössä (5). Nukahtaessa vaivutaan ensin kevyeen uneen, jonka jälkeen siirrytään noin. puolen tunnin päästä syvään uneen. Syvä uni taas muuttuu jossain vaiheessa Rem- uneksi eli uneksi. (pulssi kiihtyy ja autonominen hermosto aktivoituu). Sitten taas REM-uni muuttuu syväksi uneksi. Yleensä alkuyöstä nukutaan syvempää unta ja loppuyöstä REM-unta sekä kevyttä unta. Rem- unen aikana näemme eniten epärealistisia unia.
Käytännössä yöuni jaetaan neljään non-rem vaiheeseen (S1, S2, S3, S4) sekä rem-uneen. Non-rem uni on rauhallista ja loogista sekä syvää unta kun taas rem-uni on aktiivista ja enemmän epärealistista unta. Yleensä syvänunen aikana herääminen on hankalinta. Ja tottakai olisi hyvä, että jokaisen yön aikana pääsisimme myös syvään uneen.
Unen häiriötekijät
Liian raskas harjoittelu ennen nukkumaanmenoa, stressi, epäterveelliset elintavat sekä ravitsemustottumukset, kofeiinipitoiset juomat sekä liian kirkkaan ruudun tuijottaminen (puhelin/ipad/tietokone) vaikuttavat suoraan melatoniinin tuotantoon ja nukahtamiseen. Olisi hyvä keksiä keinoja rauhottua ennen nukkumaan menoa, esimerkiksi kirjassani puhuin näistä:
Rentoutuminen voi olla ihan mitä vain, esim. saunassa käynti, tee- kupin juonti, hyvän kirjan lukeminen, venyttely tai esim. itselleni 100% varma nukahtaminen tulee jos käyn makaamaan piikkimatolle. Turha hereillä kukkuminen sekoittaa vain seuraavan päivän rytmin, vaikka tottakai sitäkin tulee meille kaikille.
Nukahtaminen onkin ollut minulle helpompaa, mutta olen huomannut palautumisessani puutoksia. Tunnen lihaskipuja -sekä kireyksiä normaalia enemmän sekä olen jo pidemmän aikaan ollut väsynyt, vaikka koen nukkuvani tarpeeksi lisäksi vielä olen nyt tämän syksyn aikana jo toista kertaa flunssassa, vaikka yleensä olen todella harvoin. Yön aikana on ilmennyt kovaa putuumisen- tunnetta käsiin. En pysty esim. nukkumaan kyljellään enkä selällään ja useimmiten kun nukun mahallaan herään yön aikana siihen, että veri ei kierrä käsissä ja joudun puristelemaan ja ravistelemaan käsiä, jotta puutumisen tunne katoaisi. Tämä on vaikuttanut paljon nukkumiseeni. Nukahdan sormia napsauttamalla ja nukun lähes aina 8-9h, mutta herään siihen että käsivarret ja sormet puutuvat. Eli suoraan sanoen nukkumisasentoni on pielessä ja siihen vaikuttaa, epäsopiva sänky.
Olen, jo pitkään halunnut kirjoittaa postauksen unesta, se on niin tärkeä aihe kehittymisen ja terveyden kannalta, josta kuitenkin helposti yritämme nipistää, kun joku muu asia tarvitsee enemmän focusta. Olen hahmoitellut punaista lankaa, jossa laajemmin pääsen käsittelemään unta. Sen hyötyjä ja mitkä asiat siihen vaikuttavat, sekä koska uusi sänky tuli nyt “pakon alla” hankintaan, haluan kertoa laajemmin sängyn hankinnan prosessista juuri minun selälleni ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat sekä onko oikeasti edellisessä “huonossa” sängyssäni eroa uuteen parempaan, joka on juuri omiin tarpeisiini löytynyt. Seuraava uni-postaus käsitteleekin sängyn etsintä-prosessia vai löytyykö sellaista ollenkaan…. 😉